Arbeta som konsultläkare – frågor och svar

Vill du bli uppringd av oss?

  Arbeta som konsultläkare - frågor och svar

  Här har vi samlat de vanligaste frågorna vi får kring att arbeta som konsultläkare:

  Vad är konsultläkare?
  Konsultläkare, stafettläkare, hyrläkare, bemanningsläkare eller resursläkare är olika benämningar på läkare som helt eller delvis valt att arbeta på uppdrag via bemanningsbolag inom vården i Sverige och andra nordiska länder.

  Vad är skillnaden på arbetsuppgifterna som konsultläkare och fastanställd?
  En hyrläkare och en fastanställd läkare har i princip samma arbetsuppgifter. En hyrläkare har i regel mer patienttid och mindre administrativ tid än de läkare som arbetar som fastanställda. Hyrläkare förväntas därför ta fler patienter/dag.

  Var i landet har ni uppdrag?
  ABC Doctor har ramavtal med de flesta regioner runt om i Sverige. Vi har även avtal med flera privata vårdgivare och med de största företagshälsorna i Sverige. Vi bemannar och rekryterar stort sett i hela Sverige.

  Inom vilka specialistkompetenser har ni uppdrag?
  Vi arbetar främst med allmänspecialister, psykiatriker, företagsläkare, ortopeder och ögonläkare. Har du en annan specialistkompetens? Kontakta oss så kan vi säkert hjälpa dig.

  Kan jag ha både en fast tjänst och arbeta som konsultläkare?
  Du kan absolut ha kvar din fasta tjänst och arbeta korta uppdrag eller enstaka dagar som konsultläkare. Dock kan det innebära att du inte kan arbeta som konsultläkare i samma region som du har din fasta tjänst, då vissa regioner inte tillåter detta.

  Kan jag arbeta via eget bolag?
  Du kan välja att arbeta via eget bolag eller vara anställd av oss. Det du behöver tänka på är att ditt bolag måste vara momsregistrerat enligt de nya reglerna.

  Ta del av reglerna HÄR
  Momsregistrera bolag

  Vad behöver ni av mig för att jag skall kunna ta uppdrag via er?
  Vi behöver följande uppgifter av dig:
  1. Namn och kontaktuppgifter
  2. CV och två referenser (i ledande position)
  3. Kopia på giltig legitimation
  4. Kopia på läkarlegitimation – specialistbevis
  5. I vissa fall även utdrag ur belastningsregistret

  Vad händer efter att jag har lämnat mina uppgifter?
  Du får kontakt med någon av våra konsultchefer – som tar hand om dig på bästa sätt. Alla läkare som arbetar via ABC Doctor genomgår vår kvalitetssäkringsprocess. Om allt är i sin ordning (med ovanstående uppgifter) pratar du och din konsultchef ihop er om var och i vilken omfattning du önskar att arbeta.

  Vad erbjuder ni för ersättning?
  Ersättningen varierar – framför allt beroende på utbildning och kompetens, men även på uppdragets geografiska placering och omfattning. För ett mer specifikt svar; kontakta någon av våra konsultchefer.

  Lagerbergsgatan 33
  451 31 Uddevalla

  Kontakta oss