WHO pekar ut behandling mot ebola som det hetaste spåret mot coronaviruset.

Ebolaläkemedel mot Coronavirus?

WHO: Ebolaläkemedel hetaste kandidaten i jakten på behandling.

Ett experimentellt läkemedel som ursprungligen utvecklats mot ebola är den hetaste kandidaten i jakten på effektiv behandling mot covid-19, enligt Världshälsoorganisationen WHO.

Det är läkemedelsföretaget Gileads antivirala läkemedelskandidat remdesivir, som alltså ursprungligen var tänkt som behandling mot ebola, som WHO nu pekar ut som det hetaste spåret för behandling mot det nya coronaviruset.

»Det finns bara ett läkemedel som vi just nu tror kommer att ha verklig effekt och det är remdesivir«, sa WHO:s biträdande generaldirektör Bruce Aylward vid en pressträff häromdagen.

Den aktuella läkemedelskandidaten – som ges intravenöst – testas redan i två kliniska prövningar i två patientgrupper i Kina: svårt respektive måttligt sjuka. Enligt Gilead väntas resultat i april.

Under onsdagen meddelade läkemedelsföretaget också att forskningen i mars utökas med två kliniska prövningar med sammanlagt cirka 1 000 svårt respektive måttligt sjuka vuxna i såväl Asien som i andra länder där många insjuknat i covid-19.

I den ena studien randomiseras ungefär 400 svårt sjuka i covid-19 till behandling med remdesivir i antingen fem eller tio dagar som tillägg till standardbehandling.

I den andra studien randomiseras runt 600 måttligt sjuka patienter till behandling med remdesivir i fem eller tio dagar plus standardbehandling, eller enbart standardbehandling.

Flera läkemedelsföretag försöker också utveckla vaccin mot det nya coronaviruset. Här berättar Lif, branschorganisationen för de forskande läkemedelsföretagen, om en del av det arbete som pågår.

Anders Blanck, vd i Lif, konstaterar dock i en intervju med Ekot att det kommer att »ta år« innan det finns godkända vaccin och läkemedel mot det nya viruset på marknaden.

Källa: Läkartidningen – Karin Trysell

 

Tillbaka till nyheter

Västerlånggatan 4
451 31 Uddevalla

0709 62 65 90

info@abcdoctor.se

Kontakta oss