Nya momsregler från 1 juli 2019

Skatteverket - om uthyrning av personal inom vårdsektorn

2018-12-20

Den som hyr ut vårdpersonal till någon som driver en vårdmottagning ska ta ut moms på sin försäljning. Eftersom uthyrning av vårdpersonal inte är en tjänst som i sig utgör sjukvård eller tandvård omfattas den som huvudregel inte av undantaget från skatteplikt. Undantaget kan dock vara tillämpligt när uthyrning av vårdpersonal har nära anknytning till sjukvård eller tandvård.

Det betyder att både privata och allmänna vårdmottagningar ska betala moms när de hyr in personal från till exempel ett företag.

Momsen blir en kostnad för den som driver vårdmottagningen om den inte har möjlighet att få tillbaka momsen. Kommuner och landsting har en särskild rätt till ersättning för moms.

Har du eget bolag?

Skatteverkets beslut betyder att alla bemanningsföretag måste debitera 25 % moms på alla fakturor till vårdgivare som hyr in vårdpersonal. Beslutet gäller alla vårdgivare oavsett om de är inom den privata eller offentliga sektorn. Driver du eget bolag och jobbar som vårdpersonal via ditt bolag omfattas du också av momsplikten.

Detta innebär att du ska momsregistrera ditt bolag och från 1 juli 2019 börja lägga moms på dina fakturor. Det spelar ingen roll vilken form av bolag du har. Bedriver du enskild firma, handelsbolag eller aktiebolag, samma momsplikt gäller!

Mer info finns på Skatteverkets hemsida.

Här hittar du blanketten för att momsregistrera ditt företag.

 

Tillbaka till nyheter


451 31 Uddevalla

0522-26 61 40

info@abcdoctor.se

Kontakta oss